Arctic Sunshine's
Alaskan Malamutes
        KUTYÁIM   ALOM/KÖLYKÖK   MALA INFO   HÍREK   GALÉRIA   SPORT   LINKEK


Fajtánk mai helyzete – alaszkai malamut

„Szerintem túl sok ember szeretné megalkotni a saját malamutját, nem törődve a funkcióval vagy a standarddal.”

Az elmúlt néhány évben nem foglalkoztam túlságosan az alaszkai malamuttal több okból kifolyólag: Az Alaszkai Malamut Tegnap és Ma című könyv megírása volt az egyik ok, amelyet a malamut rajongók lelkesen fogadtak, a másik pedig az, hogy a férjem és én is súlyos betegségen estünk át. Tehát láthatják, hogy miért voltam más dolgokkal elfoglalva. Hirtelen ránéztem a kutyáimra, és azt gondoltam magamban, hogy mind elmentek. Ami malamutom maradt, Banner és Star, mindkettő 11 éves. Mindkettő ivartalanított, és már több mint tíz éve nem született Windrift tenyésztésű kutya.

Elmentem Sandra D’Andreához (Nanuke Kennel) és azt mondtam neki, hogy szeretnék egy igazán jó minőségű kant. Ő jóindulatúan adott egyet a sajátjai közül. Sok embernek volt olyan malamutja, amelyeknek a törzskönyvében szerepeltek az én korábbi kutyáim, és ezekkel felvettem a kapcsolatot egy szép szuka beszerzése céljából. Nem akarok részletekbe menni, de Carol Hugg megegyezett velem, hogy közös tulajdonba ad számomra egy szukát az övéi közül, amint lesz időm, hogy több mint tíz év után megtervezzem az első almom. Amíg az ember tervezget, és álmodozik, az élet megy tovább.

Személy szerint én úgy gondolom, hogy fajtánk igazán megfelelő formát mutat, a méret, a temperamentum, és a csontozat szempontjából, de véleményem szerint túl sok ember szeretné megalkotni a saját malamutját, pokolba küldve a funkciót és a standardot. Túl sok az extrém. Fajtánkat túlszögeltnek tartom a funkció szempontjából. Túl gyorsan mozgatják a kutyákat. Képzeljék csak el, amint a kutya a gazdája súlyának háromszorosát húzza, és közben olyan gyorsan fut, mint egy kiállításon, mérföldeken keresztül, óráról órára. Ez képtelenség. A bírók ezt várják el, ezért ilyen kutyát próbálunk tenyészteni, és a kutyák messze előttünk futnak, mint a pásztor fajták. A győzelemért tenyésztünk, nem az eredeti célnak megfelelően. Szomorú, hogy ilyen gyengék vagyunk, alávetjük magunkat a győzelmi céloknak, és megváltoztatjuk a hitünket. Vannak kiállítási, munka és hobby kutyáink. Sok kedvenc kutya végzi így a tenyésztő reputációja, népszerű handlerek és ismerősök miatt.

Nekünk, tenyésztőknek kevés a lehetőségünk, hogy tegyünk valamit. A bírók nagyon ritkán kérdezik a véleményünket. Nézzék csak meg a trimmelt szőrt. Ez egy súlyos hiba – a megfelelő szőr a túléléshez szükséges. Teljesen figyelmen kívül hagyják nem csak a bírók, de a tenyésztők is, akik be akarják bizonyítani, hogy bármit megtehetnek. Ezek az emberek korábban nem szánoztak, ezért nem is érdekli őket ez a probléma, de ezek a trimmelt győztes kutyák rossz benyomást tesznek a kezdőkre, mert ha a ring széléről ilyen kutyákat látnak, és aztán, amikor azt tervezik, hogy vesznek egy malamutot, akkor vajon milyen kutyát fognak keresni ? Egy trimmelt, pihés szőrgombócot. Tudom, mert 30 évvel ezelőtt én is ilyen voltam.

Nagyon kevés embernek van tenyésztési terve. Győzelemre tenyésztenek, és nincs genetikai koncepciójuk. Sok tenyésztő folytatja az idegen párosítást, hogy elkerülje a genetikai problémákat. Ezektől a vevők is óvakodnak. Ez nem oldja meg a problémákat, egy tenyésztő nem alapoz találgatásra. Menjünk vissza arra az időre, amikor a tenyésztők együttműködtek egymással, hogy tisztázzák ezt a problémát.

Legyél szavahihető, és felelősségtudó. Tenyéssz a standard szerint, segíts a kezdőknek, hogy jól indulhassanak, azért hogy a fajtánk folytatólagosan betölthesse a célnak megfelelő funkcióját, amire kitenyésztették, még akkor is, ha nem szándékozol szánozni. Ismerd be, ha a kölyök, amit eladtál kedvenc minőség, és cseréld ki.

Nemzeti klubunk sosem fogott hozzá a legfontosabbhoz, ami az oktatás. Az oktatás számára érhető el a legkevesebb pénz. Javultunk ezen a téren, de nem eleget. Az oktatási felelősünk figyelemre méltó munkát végez nagyon kevés segítséggel. Szüksége van a segítségünkre, hogy egyesítsük az anyagainkat és a hitünket, és ne mondjunk ellen minden erőfeszítésnek, amely arra irányul, hogy a standardot előtérbe helyezze. Ragaszkodjunk hozzá, a véleményünket pedig hagyjuk otthon, ahová való. Ha előadásokat szervezünk, ragaszkodjunk a standardhoz, és ne azt mondjuk, hogy „ A standard ezt mondja, de ez meg az, amit én gondolok……”

Túl sokszor akarunk embereket befolyásolni azzal, amit tenyésztünk. Ha a standard szerint a sötét szem a preferálandó, és a kutya, amelyet kiállítunk világos szemű, akkor mondja is ezt. Ha a kutya puha szőrzetű, akkor mondja azt, és ne találjon mentségeket. Mind tudjuk, hogy tökéletes kutya nincs, de nem adjuk fel a próbálkozást, hogy létrehozzuk. Javítsuk ki azokat a világos szemeket, hibás harapásokat, puha szőrzetet, és minden más hibát. Ezt meg tudjuk tenni. Csak tanulmányozzuk a genetikát, és ismerjük be, hogy vannak problémák. Ne mentegetőzzünk miattuk.

Izgatottan várom, hogy újabb almom lehessen. Számomra minden pároztatás egy kihívás. Mindegyik egy próbálkozás, hogy javítsam azt, amit már megtettem. Kívánjanak nekem szerencsét és sok energiát.

Barbara Brooks / The Alaskan Malamute Annual

A cikk írója a The Alaskan Malamute Yesterday and Today című könyv szerzője

Fordította: Romoda Csilla

(Megjelent a "Nordi" északikutyás hírmagazin 2003/4. számában.)

VISSZA

e-mail           Tulajdonos: Romoda Csilla
          e-mail